Intake Iki Health

Welkom bij het IkiHealth programma, super leuk dat je mee doet!

 

We kennen allemaal wel verhalen van familie, vrienden of kennissen waar mensen die nog vol in het leven stonden er abrupt uitgetrokken werden en waar alle hoop, dromen en toekomstplannen ineens een onaangename wending kregen. Verhalen die ook een vrolijker einde hadden kunnen hebben.

 

Een einde die wellicht anders had kunnen zijn door simpelweg preventieve educatie. Ons huidige gezondheidszorg wordt gezien als een van de beste ter wereld. Maar waar het ooit ontstaan is voor trauma gevallen, zoals ongelukken, is het nu een fabriek geworden voor het bestrijden van leefstijl gerelateerde (chronische) ziektes. Dokters hebben hoogstens 5 a 10 minuten per patiënt en hebben geen tijd, maar zijn ook niet opgeleid om leefstijl veranderingen door te nemen.

 

Ik vroeg me altijd af waarom we massaal zieker, dikker, zwakker en krakkemikkiger werden terwijl we in een van de welvarendste landen leven met toegang tot onbeperkte kennis en middelen.

 

Als je puur kijkt naar de evolutie, dan is ons lichaam in al die jaren geoptimaliseerd om zo effectief mogelijk te overleven. Het lichaam heeft er dus alle baat bij, dat jij in optimale gezondheid verkeerd zodat je kunt jagen, vechten, klimmen, voortplanten, lange afstand lopen en een veilig onderkomen kunt bouwen. Tegenwoordig lijkt het alsof ons lichaam ons juist tegenwerkt.

 

Toen ik eenmaal ontdekte dat voeding heel veel invloed had op hoe ik mij voelde, ben ik geobsedeerd geraakt in het optimaliseren van mijn gezondheid. Ik heb waarschijnlijk alles geprobeerd wat jullie ook hebben geprobeerd en nog meer. Met hele extreme methodes, diëten en trainingen. Dan boekte ik weer wat resultaat, maar viel ik altijd weer terug in oude patronen.

 

Maar ik had altijd het idee dat er iets ontbrak. Het kan toch niet zo zijn dat ze vroeger calorieën gingen tellen, macro’s gingen berekenen en drie keer in de week met dumbells in de weer waren. Ik miste eigenlijk de controle over mijn eigen machine.

 

We leven meer dan 100 jaar (binnen afzienbare tijd gaan we naar minimaal 180 jaar) in deze machine, maar we hebben geen handleiding gekregen om dit voertuig optimaal te gebruiken.

 

Ik ben daarom op een missie om die handleiding als basiskennis in het onderwijs te krijgen. Als je iemand vraagt van wat vind jij belangrijk in het leven, dan antwoorden ze vaak met: ‘Dat ik en mijn familie gezond zijn/blijven’.

 

Daarom wordt het tijd dat we de controle terugkrijgen en inderdaad gezond worden en blijven. Zonder de juiste kennis blijf je kwetsbaar voor de meest geniepige moordenaar: de standaard Westerse leefstijl.

 

Bij het maken van dit programma had ik één gedachte: Wat had ik zelf graag geleerd over mijn gezondheid in school.

 

Ik zie dit programma dan ook niet als een dieet, maar een programma dat jou de controle over jouw eigen gezondheid teruggeeft. Ik zal je stap voor stap begeleiden om de switch te maken naar een optimaal leven.

 

Na de Tweede Wereld oorlog boekten we enorme vooruitgang in de geneeskunde en medicijnen. Dit leidde tot het idee dat als we ooit ziek zouden worden, de moderne geneeskunde ons wel zou redden.

 

Geleidelijk hebben we de verantwoordelijkheid over onze gezondheid weggegeven aan de overheid, bedrijven en andere instanties.

 

Na de oorlog beloofden bedrijven een beter leven dankzij scheikunde. Tijdens de oorlog was er een groot te kort aan voeding, maar nu konden bedrijven eten maken in fabrieken en vrouwen hoefden niet meer de hele dag in de keuken te staan.

 

Dit concept hebben we de afgelopen 60 jaar tot een extreem niveau gebracht. Op elke hoek van de straat kunnen we eten kopen. Het liefst moet het zo snel, makkelijk en goedkoop mogelijk. De onderstaande cijfers zijn van het jaar 2015.

 

Het totaal aantal Nederlanders dat in 1940 – 1945 als gevolg van de oorlog zijn omgekomen ligt rond de 225.000. Als we voor het gemak de bovenstaande sterftecijfers vermenigvuldigen met 5 jaar, komt het aantal op 394.000 doden door omgevingsfactoren. Dit zijn alleen nog maar de sterftecijfers en niet het aantal (chronisch) zieke mensen.

 

Inmiddels is mijn generatie opgegroeid met dat concept en is dat voor ons heel normaal en wordt elke vorm van natuurlijke preventie en genezing als teveel moeite ervaren. Het valt niemand kwalijk te nemen, want we zijn geconditioneerd om een shortcut te vinden.

 

Als je naar de gezondheidscijfers kijkt, kunnen we concluderen dat die shortcut niet echt succesvol is.

 

Meer dan 50% van volwassen Nederlanders heeft te maken met overgewicht. 1 op de 5 Nederlanders heeft slaapproblemen. 22,3% heeft ziekten van hart en vaatstelsel. Het aantal mensen dat antidepressiva slikt ligt rond de 1,1 miljoen mensen. Ze schatten dat een kwart van alle kinderen een leer of gedragsprobleem heeft. En in 2017 waren er naar schatting 248.000 personen met de diagnose: burnout. Alzheimer Nederland geeft aan dat het aantal mensen met dementie in 2016 op 270.000 ligt.

 

In 2016 gaf 43% van de volwassen bevolking aan eenzaam te zijn. En we weten allemaal hoe kanker wereldwijd lijkt te floreren. We roepen wel met z’n allen dat we ouder worden dan ooit, maar hoeveel is dat waard als we niet gezond zijn en afhankelijk zijn van dokters en ziekenhuizen.

 

De industrialisatie en technische ontwikkelingen na de Tweede Wereld oorlog zijn er niet in geslaagd om ons gezond te houden. Onderzoekers, maar ook miljoenen mensen wereldwijd, realiseren zich meer en meer dat de technologie die ons al duizenden jaren gezond houdt, en gezonde kinderen geeft en dat deze technologie in constante ontwikkeling is en de kwaliteit verbeterd sinds leven op aarde begon: de technologie Natuur.

 

Hoe meer je jezelf aansluit op deze technologie, hoe gezonder je zal zijn.

 

Nu komt dit misschien niet als een verrassing, maar klinkt dat altijd een beetje suf, spiritueel of ontastbaar. Dit zal de komende jaren volledig veranderen dankzij een nieuwe wetenschap genaamd: Epi Genetica.

 

Onderzoekers zijn nu in staat om ons DNA te meten, lezen, bewerken of zelfs nieuw DNA toevoegen. De techniek bestaat al om bijvoorbeeld dierlijk of synthetisch DNA toe te voegen aan het DNA van een menselijk embryo.

 

Ze hebben aangetoond dat klachten en ziektes geen random mutaties zijn van je genen. Genen werken prima, totdat ze één keer te veel iets hebben gekregen wat ze niet verwachten. Het lichaam kan heel lang leven onder extreme omstandigheden, waardoor het lijkt dat klachten en ziektes random komen. Je kent de argumentatie wel: ‘Mijn oma rookte een pakje per dag en dronk elke avond een jenevertje en werd ook 82 jaar’.

 

Als je kijkt dat we bijna 4 generaties verder zijn na de Tweede Wereldoorlog, is de kans groot dat de leefstijl van jouw oma nog steeds invloed heeft op jouw gezondheid. We zien om ons heen dat gezondheidsproblemen op steeds jongere leeftijd voor komt.

 

Epi Genetica onderzoek toont aan dat de prestatie van onze genen 100% wordt beïnvloed door omgevingsfactoren. Dus alles wat we eten, denken, ademen, doen of niet doen sijpelt door tot de genen.

 

Epi Genetica laat zien dat we gezondheid niet meer alleen op persoonlijk niveau kunnen bekijken. Goede genen kunnen net zo goed slechte genen worden. Als we kinderen krijgen en onze genen zijn gezond, dan krijgt het kind ook gezonde genen. Als onze genen niet optimaal functioneren zal het kind daar direct hinder van ondervinden.

 

We wisten dit al een beetje natuurlijk. We wisten dat roken tijdens de zwangerschap schadelijk is voor het kind. Je genen denken dat de lucht giftig is en deze boodschap wordt doorgegeven aan het kind. Het kind wordt geboren met astma, omdat zijn longen de boodschap hebben gekregen om oppervlakkig te ademen, want dan adem je zo weinig mogelijk gifstoffen in.

 

Ook wisten we dat alcohol effect had op het brein van het kind. Nu blijkt dat het veel verder gaat dan alleen roken en drinken. Wat wij wel of niet eten tijdens en voor een zwangerschap heeft zelfs invloed met hoe je kind er uit komt te zien.

De komende 100 dagen gaan we al deze omgevingsfactoren behandelen zodat je jouw genen in optimale vorm krijgt, maar ook jouw toekomstige kinderen een vliegende start kan geven.

 

De eerste dag is een vragenlijst, zodat ik jou wat beter kan leren kennen en weet ik of er bijzonderheden zijn waar we rekening mee moeten houden.

 

Daarna volgt meer informatie over wat Epigenetica precies is, hoe het werkt en waarom het essentieel is voor jouw gezondheid.

 

De eerste opdracht van deze week is direct een moeilijke opdracht. Er is namelijk 1 ingrediënt in ons westers dieet, wat de werking van onze genen volledig blokkeert. Voordat we onze genen kunnen optimaliseren moeten we deze blokkade opheffen.

 

Vervolgens zal ik uitleggen hoe vet opslag werkt, maar belangrijker nog: hoe je vetcellen kunt hertrainen. Want laten we eerlijk zijn, niemand is geïnteresseerd in calorieën tellen, gewicht of eentonige maaltijden met rijst, broccoli en kip. Iedereen is wel geïnteresseerd in het kwijt raken van overtallige vetcellen.

 

Zoals eerder aangegeven heb ik ervoor gekozen om er kleine stapjes van te maken, zodat het niet te overweldigend wordt. Daarom komt er elke dag een nieuwe unit vrij. Het klopt wanneer je niet door kunt klikken naar het volgende hoofdstuk.

 

Nogmaals, fantastisch dat je mee doet. Je zal een van de eerste in Nederland zijn die de nieuwe wetenschap van Epi Genetica zal toepassen.

 

Veel plezier.

 

 

Jorn Bosma

 

 

About IkiGuides

IkiGuides is an online university who facilitates transformational education to unleash your full potential and live a happy, healthy and fulfilling life.

Course Categories

Template Design © IkiGuides All rights reserved.
X